VMware vCenter 6.0 Windows versiyonu vCenter 6.5 Virtual Appliance Yükseltme

By | 24/01/2017

Merhaba arkadaşlar,

VMware 6.5 versiyonu yükseltme çalışmalarına yavaş yavaş başladığımız bu günlerde sizlere faydalı olacak bir makale hazırlamak istedim. VMware 6.5 versiyonunda minimum Microsoft OS bağımlığı düşüncesi ile ilerleyip bir çok yenilik ve yükseltme alternatifleri ile karşımıza çıktı.

VMware vCenter 6.5 Virtual appliance versiyonunu kendi geliştirdikleri Photon OS operating sistemi üzerinde çalıştırararkço kbüyük marjinal bir değişiklik ile karşımıza çıktılar mesela. Photon OS üzerinde çalışan vCenter’a ve onun web arayüz yönetimine o kadar çok güveniyorlarki artık VMware update manager’I bile burada çalıştırabiliyorlar ve yeni versyion vCenter’a vSphere Client yazılımı ile bağlantıyı yasakladılar ve yönetim tamamen web üzerinden gerçekleşiyor.

Geçiş senarayolarında acaba yeni bir server kurup eski dataları alarak nasıp bir güncelleme yaparız diye düşünenlerin artık kara kara düşünmesine gerek kalmadı. Artık Windows bir OS üzeride çalışan vCenter sunucusunu üzerindeki eski ayarlar, performans ve log dosyaları ile sorunsuz bir şekilde Linux Photon OS üzerinde çalışan virtual Appliance ürün üzerine kolaylıkla yükseltilebiliyor.

Bu makalemizde ortamımızda bir Windows Server 2012 sunucu üzerinde çalışan vCenter 6.0 uygulamasını vCenter 6.5 VCSA yükseltmesini yapacağız.

Yükseltme işlemlerini vCenter 6.0 sunucusu üzerinden yapacağız. Yüksletme sonrasında vCenter 6.0 sunucusu kapatılacak onun Adı ve IP adresi yeni Vcenter 6.5 sunucusuna bağlanarak eski isim ve IP adresi ile yeni vCenter sunusunun çalışması sağlanacaktır.

VMware Dowload sayafalarından, vCenter 6.5 VCSA kurulum medyasını indirin ve mevcut windows sunucusu üzerinde çalışan vCenter sunucusuna bu medyayı bağlayın.

vCenter_65_Upgrade_01

CD içerisindeki migration-assistant folder’i içerisine erişelim ve VMware-Migration-Assistant programını çalıştıralım.

vCenter_65_Upgrade_02

vCenter 6.0 sunucusuna bağlanabilmek için mevcut vCenter sunucusu SSO admin user name ve şifresine ihtiyacınız olacaktır.

vCenter_65_Upgrade_03

Şifre girildikten sonra upgrade script’i çalışmaya başlayacaktır, bu script arka tarafta vCenter 6.5 VCSA kurulumunu yapacaktır.

vCenter_65_Upgrade_04

Aşağıdaki ekran geldikten sonra bu ekranı kapatmadan bir sonraki adıma geçiniz ve migration prosesini elle başlatınız.

vCenter_65_Upgrade_05

Kurulum medyası içerisindeki \\vcsa-ui-installer-\win32 içerisindeki installer.exe dosyasını çalıştırınız.

vCenter_65_Upgrade_06

Yükseltme adımları aşağıdaki ekrandaki gibi ilerlemeye devam edecektir.

vCenter_65_Upgrade_07

Sanal ortama yeni vCenter 6.5 Virtula Appliance ürünü kurulumu bu esnada bitmiş olacaktır. vCenter 6.0 sunucusuna bağlanıp sanal sunucu listesini kontrol ederseniz yeni vCenter 6.5 sunucusunun kurulmuş olduğunu görebilirsiniz.

Bu ekranda Continue ile yükseltme işlemlerine devam edeceğiz.

vCenter_65_Upgrade_08

Yeni vCenter 6.5 VCSA sunucumuz çalışmaya başlamıştır aşağıdaki resimdeki gibi görebilirsiniz yeni sanal sunucunuzu.

vCenter_65_Upgrade_09

Birinci aşama olan Stage 1 bölümü tamamlandı, şimdi Stage 2 adı verilen eski ve yeni vCenter sunucuları arasında data aktarma işlemleri başlayacaktır, birinci aşamada PSC yükseltmesi yapılacaktır.

vCenter_65_Upgrade_10

Yükseltilecek olan sistemler kontrol edilecektir, eğer yükseltme işlemine mani bir sorun var ise bu aşamada görebilirsiniz.

vCenter_65_Upgrade_11

Bu esnada migration asistanı ekranında aşağıdaki gibi yapılan işlemleri gözlemleyebilirsiniz.

vCenter_65_Upgrade_12

Eğer ortamınızda Active Directory entegrasyonunuz var ise yeni vCenter 6.5 sunucumuz eski sunucu yerine geçeği için Active Directory erişim bilgilerini aşağıya girmelisiniz.

vCenter_65_Upgrade_13

Active Directory Join işlemi tamamlandı ise, aşağıdaki ekranda size eski sunucudan hangi dataları aktarmak istediğiniz sorulacaktır ve bu dataların boyutu verilecektir. Biz tüm dataların taşınmasını istedigimiz için en alttaki seçeneği seçerek ilerlemek istedik.

vCenter_65_Upgrade_14

VMware Customer Experience Programına katılıp katılmak istemediğinizi soran bu ekranı biz katılmak istedigimizi seçerek devam ediyoruz.

vCenter_65_Upgrade_15

Geçiş öncesi kullanılan IP adresleri geçiş sonrası kullanılacak IP bilgileri aşağıdaki ekranda sizlerle paylaşılacaktır. Finish ile onaylarsanız çalışan vCenter sunucunuz üzerindeki datalar aktarıldıktan sonra eski vCenter 6.0 sunucusu kapatılacak daha sonra ona ait isim ve IP bilgileri yeni sunucuya aktarıldıktan sonra vCenter 6.5 VCSA sunucumuz eski sunucu adı ve IP adresi ile hizmet etmeye başlayacaktır.

vCenter_65_Upgrade_16

Eski sunucu bilgilerini almadan önce son kez size sorulacak soruya OK ile onay veriniz.

vCenter_65_Upgrade_17

Aktarma işlemleri aşağıdaki ekrandaki gibi başlayacaktır. İşlemleri vCenter sunucusu üzerinden başlattığınız için büyük ihtimalle aşağıdaki ekranın sonunu göremeyeceksiniz çünkü datalar aktarıldıktan sonra upgrade işlemini başlattığımız bu vCenter 6.0 windows sunucumuz kapatılacaktır.

vCenter_65_Upgrade_18

Sunucu bağlantısını kaybettiğinizde direk ESXi host sunucuya bağlanıp bakarsanız eski vCenter sunucusunun kapanmış olduğunuz görebilirsiniz.

vCenter_65_Upgrade_19

Yeni vCenter 6.5 sVCSA unucusunu kontrol ettiğinizde aşağıdaki gibi eski sunucu adını ve IP adresini aldığını görebilirsiniz.

vCenter_65_Upgrade_20

En geç 5 veya 10 dk sonra web arayüzünden eski sunucu adı veya IP adresi ile vCenter sunucusuna bağlanmaya çalıştığınızda aşağıdaki gibi vCenter 6.5 Web arayüzü sizi karşılayacaktır.

vSphere Web Client (Flash) olan sayfalar tüm özellikleri sorunsuz kullanabileceğiniz sayfaya yönlendirir ben bunu Chrome veya Internet Explorer ile kullanmanızı tavsiye ederim.

vSphere Client (HTML5) kısıtlı özellikler ile yönetim arayüzünü size sunan sayfalardır şuan için, buradan tam anlamıyla bir yönetim yapmak mümkün degil şuanda.

vCenter_65_Upgrade_21

Kullanıcı adı ve şifreminizi girelim. Active Directory entegrasyonu’da yapılmış olduğu için isterseniz yetkili Active Directory kullanıcı adı ve şifrenizide girebilirsiniz.

vCenter_65_Upgrade_22

vCenter 6.5 yeni yönetim arayüzü eski vCenter 6.0 üzerindeki tüm eski datalarınız ile karşınıza gelecektir, aşağıdaki resimdeki gibi Cluster ortamımız yeni vCenter üzerinde de sorunsuz bir şekilde aktarılmıştır.

vCenter_65_Upgrade_23

Faydalı olması dileklerimle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.