Microsoft WSUS Datalarını(Content) Farklı Diske Taşıma

By | 01/02/2014

Merhaba Arkadaşlar,

Microsoft WSUS (Windows Server Update Service) Microsoft sunucu işletim sistemleri içerisinde gelen bir servistir. Kurulup yapılandırıldığında Microsoft’a ait yazılım ürünlerinin hepsinin tüm güncellemelerinin merkezi bir yere indirilip, ortamınızdaki ortamınızdaki sunucu ve client bilgisayarlara dağıtılmasını sağlayan, ortamdaki sunucu ve bilgisayarlarınızın yazılımlarının güncelleme durumunu görebileceğiniz, raporlayabileceğiniz oldukça faydalı bir yazılımdır. Daha çok kurumlarda hem merkezi yönetim hem’de yazılım güncellemesi için internet trafiğinin daha az kullanılması için kurulup kullanılır. Tüm güncelleme dosyaları bu sunucu içerisinde barındırılır ve buradan ihtiyacı olan bilgisayarlara gönderilir.   

Bu servisi kurumunuzda kurup yapılandırdıktan sonra bir süre sonra windows update datalarının indirilmiş olduğunu diskiniz dolmak üzere olabilir veya buradaki dataları daha büyük bir disk alanına taşımanız gerekebilir. Ben bugün daha önce indirilmiş tüm günceleme içeriğini kaybetmeden yapabilmeniz için size yardımcı olacak bir araçtan bahsetmek istiyorum.

Not: WSUS’un kendisine ait bir database dosyası vardır, ben burada wsus database dosyasını taşımayı anlatmayacağım, sadece update dosyaları içeriğini taşımayı anlatacağım. Database taşıma işi ayrıca ele alınması gereken bir işlemdir.   

Bu araç WSUS ile birlikte gelen WSUS’un kurulmuş olduğu folder altında Tools (C:\Program Files\Update Services\Tools) altında bulunan wsusutil yardımcı aracıdır.

Bu tool ile yapabileceğiniz birlikte kullanabileceginiz diğer tüm alt komutları dökümanın sonunda bulabilirsiniz. 

Biz burada elimizdeki download edilmiş tüm datayı başka bir disk üzerindeki folder’a taşımak için movecontent eklentisini kullanacağız.

Örnek Yapı:

Windows Server 2008 R2 üzerinde WSUS servisini kurulmuş ve güncelleme dosyalarının depolanacağı alan olarak C:\WSUS isimli folder seçilmiş olsun.

Bu diskimiz zamanla dolmuş ve disk üzerindeki boş alan miktarı kritik bir seviyeye inmiş olabilir, biran önce bu datayı silmeniz veya başka bir alana taşımanız gerekiyor.

Böyle bir durumda sunucumuza E:\ isminde başka bir disk bağlayalım önce. Daha sonra bu yeni diskimiz üzerinde E:\WSUS ismi ile yeni bir folder oluşturalım. Sonra dos komut sistemini açalım ve C:\Program Files\Update Services\Tools adresine gidelim.

Burada çalıştıracağımız komut aşağıdaki şekilde olmalıdır;

wsusutil.exe movecontent E:\WSUS\ E:\WSUS\move.log

Bu komut C:\WSUS folder’i altındaki UpdateServicesPackages ve WsusContent isimli folderları yeni disk üzerindeki oluşturmuş olduğumuz E:\WSUS folder’i altına taşıyacaktır. Bu işlemin bitmesi taşınacak datanın büyüklüğüne, disklerinizin hızına göre biraz zaman alabilir.

Taşıma işlemi bittikten sonra taşınan data otomatik olarak silinmiyor eski yerinden, eski datanın bulunduğu iki adet folder’i datanın taşındığından emin olduktan sonra tavsiyem sunucunuzu restart edin ve WSUS servislerinin ve management konsolunun sorunsuz çalıştığından emin olduktan sonra eski datanın bulunduğu foler’i elle silmelisiniz.

Bu araç ile kullanılabilecek diğer komutlar aşağıdaki gibidir. Zamanım ve imkanım olursa bu araçlarında kullanımı paylaşmaya çalışacağım.  

checkhealth
configuressl
configuresslproxy
deletefrontendserver
listinactiveapprovals
removeinactiveapprovals
export
healthmonitoring
import
listfrontendservers
movecontent
reset
usecustomwebsite
listunreferencedpackagefolders

Kaynak : http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh328578(WS.10).aspx

Faydası olması dileklerimle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.