VMware vSphere ESXi 5.1 ESXi 5.5 Versiyonuna Yükseltme

By | 12/01/2014

Merhaba arkadaşlar, bir önceki makalemizde VMware sanallaştırma ortamınızı yöneten vCenter yönetim sunucumuzu 5.1 versiyonundan 5.5 versiyonuna yükseltmiştik. (http://www.recepyuksel.net/?p=573 ) Bu makalemizde sizlere vCenter sunucusuna bağlı ortamınızdaki ESXi 5.1 işletim sistemi yüklü host sunucularınızı ESXi 5.5 versiyonuna nasıl yüksetebilirsiniz bunu anlatmaya çalışacağım.

VMware ESXi 5.1 versiyon yükseltme işlemini yapmadan vmware sitesinden mevcut sunucunuzun üzerinde ESXi 5.5 versiyonu yüklenmesi destekleniyormu bunu control etmenizi eğer desteği varsa ESXi 5.5 yüklemeden önce sunucunuzun üzerinde en son firmware güncelleme dosyalarını yüklemenizi tavsiye ederim. Sunucu Firmware update yapmadan yükseltme işlemlerini yapmayınız.  

Yükseltme işlemine başlamadan önce elinizde ESXi 5.5 versiyonuna ait kurulum medyası hazır olmalıdır. VMware’in sitesinden en güncel versiyonu indirebileceğiniz gibi sunucunuzun üretici web sitesinden’de sunucunuza özel üretilmiş ESXi 5.5 versiyon yükleme medyasını indirebilirsiniz. Önerim sunucu donanım üreticisinin sitesinden indirdiğiniz sunucunuza özel medya ile kurulum işlemlerini yapmanız şeklindedir.    

Bizim ortamımızda vCenter 5.5 sunucumuz var bu sunucuya bağlanalım ve yazılım yükseltme işlemini yapmak istediğimiz ESXi 5.1 Host sunucumuzun Maintenance Mode’a alalım. Bu işlemi uyguladığımızda bu sunucu üzerinde çalışan sanal sunucular ortamdaki diğer ESXi Host sunucular üzerine taşınacaktır. Tüm sanal sunucuların taşıma işlemi bittikten sonra maintenance mode’a aldığımız sunucu üzerinde sağ tuşa basıp sunucumuzu kapatalım.

Esxiupgrade_1

Sunucumuzu önce donanım üretisinin sitesinden temin edebileceğimiz en güncel firmware update kurulum medyası ile açıp üzerindeki tüm fiziksel donanımların en son firmware seviyesine çıkmasını sağlayalım.

Bu işlem bittikten sonra sunucumuzu ESXi 5.5.0 kurulum medyası ile açalım. Biz bu çalışmada HP-ESXi-5.5.0 medyasını kullanarak yükseltme işlemlerini yaptık.

 

ESXi 5.1 Upgrade 5.5

Sunucumuzu ESXi 5.5.0 CD’si ile açalım.

Esxiupgrade_2

Donanım uyumluluğunu kontol etmemiz konusunda bizi uyaran aşağıdaki uyarıyı Enter ile geçelim. Eğer donanım uyumluuğunu incelemek isterseniz kullanacağınız adres

http://www.vmware.com/resources/compatibility

Esxiupgrade_3

Lisans anlaşmasını F11 ile kabul edelim.

Esxiupgrade_4

Sunucu üzerinde bağlı diskler aşağıdaki ekranda karşımıza gelecektir. ESXi kurulu olan diski seçip Enter ile devam edelim.

Esxiupgrade_5

Disk control edildi ve üzerinde yüklü işletim sistemi algılandı upgrade edip etmek istemediğiniz size soracaktır. Birinci seçenek upgrade seçili iken enter ile devam edelim ve yükseltme işlemlerine başlayalım.

Esxiupgrade_6

Mevcut ESXi 5.10. işletim sisteminin ESXi 5.5.0 versiyonuna yükseltileceğini bildirecek ve sizden onay isteyecektir. F11 ile Upgrade işlemini başlatabilirsiniz.

Esxiupgrade_7

Yükleme işlemi 5-10 dk arasında tamamlanacaktır.

 Esxiupgrade_8

Yeni versiyon yükleme işlemi bittikten aşağıdaki ekran kurulum medyasını çıkarıp sunucunuzu restart etmenizi isteyecektir. Restart edelim ve sunucumuzun açılmasını bekleyelim.

 Esxiupgrade_9

Sunucumuz sorunsuz bir şekilde açılırsa konsol ekranı aşağıdaki gibi olacaktır. VMware ESXi 5.5.0 Build 1331820 sunucumuz üzerine sorunsuz olarak kurulmuştur. 

Esxiupgrade_10

vCcenter sunumuza bağlanalım ve ESXi 5.5 yüklediğimiz sunucumuz üzerinde sağ tuşa basıp Connect ile yeniden bağlantının kurulmasını isteyelim.

image011

 Aşağıdaki onay ekranı karşımıza gelecektir. Onaylarsanız bağlantı kurulmaya çalışılacaktır. Eğer sunucu ile bağlantı kurulamaz ise sunucumuzun inventory’den silinip yeniden eklemesini öneriyor. 

Esxiupgrade_12

Sunucu ile terkar bağlantı kurulduğunda ens on bıraktığımız şekilde maintenance modda gözükecektir. Sunucumuzu seçip Exit Maintenance Mode ile maintenance mode’dan çıkaralım sunucumuzu ve kullanmaya başlayalım.

image013

Sunucumuzun yeni versiyonu vcenter üzerinde aşağıdaki gibi gözükecektir.

image014

Sunucu üzerinde hangi medya ile kurulum yapıldığını Summary tanında aşağıdaki gibi görebilirsiniz.

 Esxiupgrade_15

Bi makalemizin daha sonuna geldik, Faydası olması dileklerimle.

Recep YÜKSEL / 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.