Windows Servis Konsolundan Servis Silme

By | 13/09/2014

Merhaba arkadaşlar,

Bu makalemde sizlere Windows sunucu veya client işletim sistemlerimiz üzerinde çalışan mevcut servisler içerisindeki bir servis nasıl manuel silinebilir bundan bahsetmek istiyorum.

Normal şartlarda servisler içindeki bir servisi silme işlemini manuel olarak yapmanızı önermiyorum, fakat bazı durumlarda kaldırmış olduğunuz bir programın uninstall işlemi bu işlemi tam olarak bitiremez veya uninstall konumu olmayabilir yada program bir şekilde bozulmuş olabilir programın kurulum dosyalarını ve register kayıtlarını elle temizlemenize rağmen servisler içerisinde bu programa ait servisin halen durduğunu görebilirsiniz.

Böyle bir durumla karşılaştığınızda bu servisi nasıl manuel olarak nasıl silebilirsiniz bunu anlatacağım.

Benim bilgisayarımda kaldırmak isteğim servis aşağıdaki resimde gözüken Mesh Agent background servisi, bu servisi servisler içinden kaldırmak istiyorum.

Run kısmına service.msc yazarak servisler konsoluna kolayca ulaşabilirsiniz.

Kaldırma işlemini yapmadan önce servis eğer çalışıyor ise önce durdurmanızı ve disable konuma almanızı tavsiye ederim.

Servisi kaldırmak için o servise ait Servis Name’ine ihtiyacınız var, aşağıdaki resimde gözüken isim servis name olmayabilir, gerçek service name’ini görebilmek için çift tıklayarak açalım.

ServiceSil_01

Servisi açtığımızda aşağıdaki ekranda Service name: karşısında yazan isim bu servise ait service name dir. Bunu not edelim ve cmd komut sistemini admin yetkileri ile açalım.

ServiceSil_02

Servisi silmek için kullanmamız gereken komut aşağıdaki gibidir.

Sc delete “Service Name”

Ben bu servisi silmek için komutumu aşağıdaki gibi kullanıyorum. Çift tırnak kullanmaya dikkat ediniz copy paste ile doğru gelmeyebilir.

Sc delete “Mesh Agent”

Komutu uyguladıktan sonra hemen altında [SC] DeleteService SUCCESS yazısını gördüyseniz servis silinmiş olmalıdır.

ServiceSil_03

Tekrar servisler konsoluna dönüp refresh yaparsam servisin silinmiş olduğunu görebilirim. Bu işlemden sonra sunucumu restart edip bir sorun olup olmadığını kontrol etmemde fayda var.

ServiceSil_04

Faydası olması dileklerimle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.