Microsoft Işletim Sistemlerinde IPv6 Kapatmak – IPv6 Disable

By | 08/04/2014

Merhaba arkadaşlar,

Sunucu veya client işletim sistemlerinizde yüklü bazı uygulamarınız IPv6 ile uyumlu çalışmıyor olabilir ve IPv6 tamamen kapatmanız (disable) etmeniz gerekebilir.

Bunun için Network kartınızın özelliklerinden IPv6 seçeneğindeki işareti kaldırmanız IPv6 disable etmek için yeterli değildir. IPv6 tamamen kapatmak için register’e küçük bir satır eklemeniz gerekmektedir. Bu işlemi kendiniz elle yapabilirsiniz veya bu iş için üretilmiş uygulamayı kullanabilirsiniz yada PowerShell script ile yapabilirsiniz. Burada hepsini anlatmaya çalışacağım.  

Manuel Kapatma :

Register’a erişerim girin ve aşağıdaki bölüme erişin,

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip6\Parameters\

Burada yeni bir DWORD kaydı oluşturun ve ismini DisabledComponents olsun. Oluşturduğunuz bu kaydın değerini 0xFFFFFFFF olarak ayarlayın ve bilgisayarını restart edin. Bilgisayarınız yeniden açıldıktan sonar IPV6 disable olmuş olacaktır.

Otomatik Kapatma:

Bu işlemi register’a erişmeden otomatik olarak yaptırmak isterseniz Windows Server 2008 R2 ve Windows 7’de işletim sistemlerinde Microsoft’un aşağıdaki sitesinde bu işi otomatik enable veya disable yapan Küçük toolları var bu toollar yardımı ile kolaylıkla bu register kaydının oluşturulmasın ısağlayabilirsiniz.

Microsoft IPV6 Disable&Enable Araçları

http://support.microsoft.com/kb/929852/tr

PowerShell Script ile Kapatma:

Eğer bu işlemi bir Windows Server 2012 & R2 veya Windows 8 & 8.1 işletim sisteminde yapmak istiyorsanız aşağıdaki PowerShell scriptini kullanabilirsiniz. Yukarıdaki sitedeki araçlar Windows Server 2012 versiyonlarında çalışmıyor. PowerShell’i run as admin ile açmayı unutmayınız. Bu Script’i Windows Server 2008 ve Windows 7 işletim sistemlerinde  kullanabilirsiniz.

IPV6 Disable PowerShell Komutu :

New-ItemProperty -Path HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\services\TCPIP6\Parameters -Name DisabledComponents -PropertyType DWord –Value 0xffffffff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.