Exchange Server 2010 – Default Mailbox Database Silme

By | 16/01/2014

Merhaba arkadaşlar, 

Exchange Server 2010 ilk kurulum sonrasında otomatik olarak oluşturulan mailbox  database dosyasını kullanmak istemeyebilirsiniz. Default olarak Exchange Server’i C:\ diskine kurulumunu yaptı iseniz default mailbox database dosyasıda Exchange Server 2010 kurulum folder’i altında oluşturulacaktır. Siz C:\ diski dışında farklı diskler üzerinde oluşturacağınız mailbox database dosyalarını kullanıcı mailboxlarını barındırmak için kullanmak isteyebilirsiniz.  

Ilk kurulum sırasında oluşturulan default mailbox database dosyası içerisinde exchange server’in çalışabilmesi icin gerekli olan sistem mailboxlarını barındırdığı için EMC (Exchange Management Console) üzerinden bu database’i elle silemezsiniz, silmeye çalıştığınızda aşağıdaki hatayı ve bilgilendirme mesajını alırsınız.

EX2010DBDEL_1

Benim sistemimde ilk kurulum sonrasında default olarak oluşturulmuş olan ve ismi Mailbox Database 1522851680 isimli bu default mailbox database’i silebilmek için öncelikle üzerinde bulunan ve bazıları gizli olan EMC üzerinde gözükmeyen mailboxları yeni oluşturacağınız farklı bir mailbox database üzerine taşımanız geremektedir.

Bu işlemlere başlamadan önce yeni bir mailbox database dosyası oluşturmalısınız.

Bu database üzerinde bulunan management console’da göremediğiniz gizli sistem mailboxlarını görmek ve taşımak için powershell üzerinden aşağıdaki komutlaları sırasıyla uygulayınız.

Default database üzerindeki sistem mailbox’larını görüntüleyelim :

Power Shell’i açalım

Get-Mailbox –Arbitration

EX2010DBDEL_2

Yukarıdaki resimde 3 adet sistem mailbox’ını görüyorsunuz bu system mailboxlarını başka bir mailbox database dosyası üzerinde taşımamız gerekiyor.

Taşıma işlemi için Power Shell üzerinde aşağıdaki komutu kullanacağız.

Get-Mailbox -Arbitration | New-MoveRequest -TargetDatabase “Yeni Mailbox Database Adı”

EX2010DBDEL_3

Sistem mailboxlarının taşınma durumunu Power Shell üzerinden aşağıdaki komut ile görebilirsiniz.

Get-MoveRequest

EX2010DBDEL_4

Eğer mailbox’ların taşınma işlemi status altında Completed olarak gözüküyorsa taşıma işlemi bitmiştir.

Ama emin olmak için isterseniz EMC üzerinde’de görelim taşıma işleminin durumunu, başarılı bir şekilde bittiğini görelim ve emin olalım isterseniz.

Aşağıdaki resimde completed olduğunu görüyoruz. Bu taşıma işine ait bilgilendirme mesajlarını bu ekranda’da elle silebilirsiniz veya aşağıdaki Power Shell komutu ilede silebilirsiniz tercih sizin iki şekilde de olur.

EX2010DBDEL_5

Mailbox tEX2010DBDEL_7aşıma ekranının temizlenmesi Power Shell

Get-MoveRequest | Remove MoveRequest

EX2010DBDEL_6 

EMC’den de kontrol edelim move requestler silinmişmi diye. Aşağıdaki resimdeki gibi silinmiş gözüküyor.

EX2010DBDEL_7

Silmek istedğimiz bu mailbox database üzerinde kullanıcı veya sistem hesabı kalmışmı tekrar kontrol edelim. Database adımız Mailbox Database 1522851680 idi.

“Get-Mailbox -Database “Mailbox Database 1522851680”

EX2010DBDEL_8

1 adet mailbox gözüküyor bu hesabıda isterseniz EMC üzerinden yeni database üzerine taşıyalım EMC üzerinden de nasıl mailbox nasıl taşınır bunu görmüş olalım burada. 

Aşağıdaki resimdeki gibi taşıyacağımız mailbox’i seçelim ve sağ tuşa basıp gelen menüde New Local Move Request ile taşıma işlemini başlatalım.

 EX2010DBDEL_9

Bu mailbox taşıma işi bittikten sonra yeniden kontrol edelim bakalım herhangi bir hesap database üzerinde kalmışmı?

Get-Mailbox -Database “Mailbox Database 1522851680”

EX2010DBDEL_10

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi mailbox taşıma işlemleri sonrasında artık database üzerinde bir kullanıcı hesabı kalmadı database’i tamamen boşalttık.

Artık EMC üzerinde eski database’i silmek istediğimizde hata vermeden silinmesi gerekir.

EX2010DBDEL_11

Aşağıdaki resimde de görebilirsiniz default olarak oluşturulmuş olan mailbox database dosyası artık gözükmyor sistemimizden kaldırılmıştır. 

EX2010DBDEL_12

Faydası Olması Dileklerimle.

Recep YÜKSEL / 01.2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.