Exchange Server 2010 OWA Şifre Değiştirme Ayarı (SP3 Rollup 25 Sorun Çözümü)

By | 10/08/2019

Merhaba,

Yeni çıkan kanunlar çerçevesinde bir kaç yıldır koşarak Cloud’a giden bir çok firma & okul, lokal ortamda kuracakları mail sistemlerine nasıl sorunsuz döneriz diye kara kara düşünmeye başladığı bu günlerde sizlere, halen ortamında Exchange Server 2010 kullanan bir müşterimizde başımıza gelen bir sorunu nasıl düzelttiğimizi anlatmaya çalışacağım.

Belkide önümüzdeki günlerde bir çok firma elindeki Exchange 2010 lisanslarını kullarak mail sistemini kurup kurup kullanmaya başlayacak yeniden lokal sistemleri üzerinde. Çünkü bu dolar kuru ile yeni bir yazılım lisansı almak bir çok firma için bile çok zor artık.

Lafı çok uzattım konuya gireyim, sorun daha doğrusu talep şu şekilde müşterimizin ortamında kurum dışında çalışan personel sayısı oldukça fazla ve lokasyona gelmeden kurum dışından mail sistemine erişerek kurumsal mail hesaplarını kullanıyorlar.

Bu şekilde çalışan bir çok personelin sorunu ise hesabı yeni açıldığında ilk logon sonrası password’u değiştir seçeneği işaretlendiyse yada şifresi eskidiği için şifresini değiştirdikten sonra sisteme logon olması gerekiyorsa bu işlemi yapabilmek için Exchange Server OWA bağlantısında bu işlemi yapabilmeleri gerekmektedir.

Öncelikle OWA erişiminde kullanıcılarımızın şifrelerini değiştirebilecekleri ekranı kullanabilmeleri için, Exchange Server 2010 çalışan ortamlarda bu özelliğin aktif edilmesi için CAS (Client Access) rolu kurulu sunucuların register ayarlarında bir düzenleme yapılmış olması gerekiyor.

Bu düzenleme yapılmış mı önce bunu bir kontrol edelim, eğer yapılmadı ise gerekli düzenlemeleri yapalım.

Exchange Server 2010 CAS Sunusunda Register’i açalım ve aşağıdaki adrese gidelim.

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\MSExchange OWA

Bu bölüm daha önce herhangi bir ayar yapmadı iseniz boş olacaktır.

Kullanıcılarınızın OWA logon için kullanıcı adı ve şifresini yazdıktan sonra, eğer şifresi değişmesi gerekyor ise karşına şifre değiştirme ekranının gelmesini istiyorsanız aşağıdaki ismi DWORD olarak ekleyip değerini 1 yapmamız gerekiyor.

ChangeExpiredPasswordEnabled

Ekledikten sonra bu bölümün görünümü aşağıdaki gibi olacaktır.

Şimdi IIS servislerini restart etikten sonra şifre değiştirme zorunluluğu olan kullanıcı hesabı ile OWA’ya bağlanmayı denediinizde şifre değiştirme ekranının kullanıcılarınızın karşısına çıkması gerekiyor.

iisreset /stop

iisreset /start

veya;

iisreset /noforce

komutları işinizi görecektir.

Şimdi bu makaleyi yazma sebebimize gelelim, Ortamınızda Exchange 2010 SP3 Rollup 25 versiyonunun kurulu ise, yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra halen parola değiştirme ekranın gelmediğini göreceksiniz.

Bu ortamda sorunun çözümü için yapmamız gerekenler aşağıdaki gibidir.

  1. Öncelikle Exchange Server üzerinde aşağıdaki komutu çalıştırıp çıkan değerin True olup olmadığını kontrol ediniz.

“Get-OWAMailboxPolicy -identity “Default” | Format-Table Name, ChangePasswordEnabled”

  • Daha sonra CAS sunucumuz üzerinde IIS Manager açalım ve Default Web Site\OWA altındaki Authentication seçeneği altındaki Basic Authentication seçeneğinin içinde Default Domain kısmında Active Directory Domain adınızın doğru girilip girilmediğini kontrol ediniz.  
  • IIS Manager açalım ve OWA tabını seçelim, ekranın sağ tarafındaki seçeneklerden Modules tabını seçelim ve içine girelim.  

Modules tabı içerisine girdikten sonra sağ üst köşedeki Actions paneli altında Configure Native Modules… butonuna tıklayalım.

Açılan ekranda “ exppw “ modülünü seçelim ve ok tıklayalım.

Exppw.dll modulu aşağıdaki resimdeki gibi moduller altına eklenmiştir olacaktır.

Şimdi tekrar IIS servisini kapatıp durdurup sonra yeniden başlatalım ve test edelim şifresi değişmesi gereken kullanıcı hesabı ile büyük ihtimalle çalışacaktır, yine çalışmazsa sunucunuzu restart etmenizi tavsiye ederim.

Exchange 2010 SP3 Rullop 25’te çıkan bu sorunu Modules altına exppw.dll isimli modulü ekleyerek çözebiliyoruz.

Faydası olması dileklerimle.

Kaynaklar :

SP3 Rollup 25 Sorunu ve Çözümü :

https://social.technet.microsoft.com/Forums/exchange/en-US/0399d42f-3272-4c5c-90df-7a9eb32d5ca9/exchange-2010-sp3-rollup-25-breaks-quotuser-to-change-password-at-next-logonquot-for-owa?forum=exchange2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.