System Center Configuration Manager 2012 R2 Query Rule – MAC Adresi Bulma

By | 23/03/2014

Merhaba arkadaşlar, bu makalemde sizlere çalışmış olduğum bir SCCM projesinde çok işime yarayan sizlerinde işine yarayacağını düşündüğüm bir Sorgu (Query) kodunu paylaşacağım. Bu kod ile hazırlayacağınız sorgu ile bilinen bir MAC adresinin ortamdaki hangi bilgisayar objesi veya objelerine ait olduğunu bulmak çok kolay olacaktır.

Benim çalıştığım projede SCCM ile işletim sistemi imaj dağıtımı yapmıştık ve bu imajları sadece tanınmayan bilgisayarlara yüklenmesini istedik. SCCM üzerinde tanımlı olan bilgisayarları F12 ile boot etmek istediğimizde SCCM güvenlik sebebi ile bu bilgisayarın network boot ile açılmasına izin vermiyordu. Bu bilgisayarları F12 ile network boot ile açıp imaj SCCM üzerindeki yeni işletim sistemi imajlarını yükleyebilmemiz için bu bilgisayara ait MAC adresinin kayıtlı olduğu bilgisayar objelerini SCCM üzerinde bulup silmemiz gerekti. Sizede bu veya buna benzer sebepler ile lazım olabilir belki bu sorgu.

Hadi hep beraber MAC adresi sorgulayacak sorgumuzu hazırlamaya başlayalım, SCCM Manager’I açalım ve Monitoring \ Queries bölümüne ulaşalım. Queries üzerinde sağ tuşa basıp Create Query ile sorgumuzu oluşturmaya başlayalım.

SCCM_Query_MAC_1

Aşağıdaki resimdeki gibi açılan yeni sorgu oluşturma ekranında Name kısmına bu sorgumuz için kullanmak istediğimiz ismi verelim. Sorgumuzu yazmak için Edit Query Statement… butonuna tıklayalım. Bu sorgunun sadece belli bir collection üzerinde tarama yapmasını istersek en attaki Collection Limiting bölümünü kullanabilirsiniz. Biz burada bir limit belirlemedik tüm collectionlarda arama gerçekleştirecek sorgumuz.  

SCCM_Query_MAC_2

Aşağıdaki sorgu oluşturma penceresi açılacaktır. Burada General, Criteria ve Joins isimli 3 ana başlık bulunmaktadır. Biz şimdi bu başlıkları kullamayacağız elimideki hazır bir kodu bu sorguda kullanmak istediğimiz için kodu gireceğimiz bölümü açmak için General tabında altta gözüken Show Query Language butonuna tıklayalım. 

SCCM_Query_MAC_3

Aşağıdaki resimdeki gibi arama kodunu yazabileceğimiz pencere açılacaktır. Aşağıdaki MAC adresi aramasında bize yardımcı olacak kod’u bu bölüme kopyala yapıştır yöntemi ile ekleyiniz.  

select distinct SMS_R_System.Name, SMS_R_System.MACAddresses from  SMS_R_System where SMS_R_System.MACAddresses = ##PRM:SMS_R_System.MACAddresses## order by SMS_R_System.MACAddresses

Sorgu kodu eklendikten sonra sayfa görünümü aşağıdaki gibi olacaktır. OK ile sorgumuzu kayıt edip bu ekrandan çıkalım. Sorgu oluşturma ekranında Next ile devam edip sorgumuzu kayıt edelim. 

SCCM_Query_MAC_4

Sorgumuz diğer sorgularımızın arasına aşağıdaki resimdeki gibi eklenecektir. Şimdi bu yeni sorugumuzu çalıştırıp test edelim bakalım gerçekten çalışıyormu.

SCCM_Query_MAC_5

MAC adresi bulan sorgumuzu çalıştırdığımızda aşağıdaki ekran açılacak ve bizden arayacağımız MAC adresini girmemizi isteyecektir. 

 SCCM_Query_MAC_6

Arayacağımız MAC adresini aşağıdaki resimdeki girelim ve OK butonuna basıp sonucu bekleyelim. MAC adres ekelem formatı 00:24:81:EC:XX:YY şeklinde olmalıdır. 

SCCM_Query_MAC_7

Ve işte sonuç bu MAC adresi ile bizim ortamımızda 2 farklı bilgisayar SCCM üzerinde kayıtlı gözüküyor. Sorgumuz sorunsuz olarak çalışıyor demektir.

SCCM_Query_MAC_8

SCCM üzerindeki Query (sorgulama) bölümünü kullanarak ortamınızdaki bir çok konu hakkında bilgiler toplayabilir, sizden istenilen bilgileri kısa sürede raporlayabilirsiniz.

Ben bu makalemde sadece basit bir sorguyu anlatmaya çalıştım. Fırsat buldukça işime yarayan query’leri sizler ile paylaşmaya devam edeceğim.

Bu kodu benmi yazdım? Yok hayır ben yazmadım. Internet’te ihtiyacınız olan bir konu ile ilgili arama yaptığınzıda bir çok örnek karşınıza çıkacaktır. Bunların birçoğunu hiç bir değişiklik yapmadan kullanabileceğiniz gibi bazıları üzerinde’de ufak tefek düzenlemeler yaparak ortamınızda kullanmaya başlayabilirsiniz.

Benim bu MAC adresi sorgulaması yapan kodu bulduğum Technet üzerindeki referans makale aşağıdaki gibidir. 

Referans: http://blogs.technet.com/b/michaelgriswold/archive/2011/09/20/prompted-query-to-find-machines-based-on-mac-address.aspx

Faydası olması dileklerimle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.